Vanhojen elokuvien tunnistusillat jatkuvat ma 19.10.

14.10.2015
rantasuon-raatajat-kansi Rantasuon raatajat (1942)

Toukolassa on maanantaina 19.10 klo 18.30 esitysvuorossa Orvo Saarikiven ohjaama elokuva Rantasuon raatajat vuodelta 1942. Tilaisuus alkaa kahvittelutuokiolla klo 18.00. Elokuvan kohtauksia on kuvattu ainakin Lepsämässä, Vihdin Jokipellossa ja Valkjärvellä. Elokuva perustuu Urho Karhumäen romaaniin Rantasuon sankarit. Urho Karhumäki vaikutti Vihdissä Tervalammella ja saavutti Berliinin olympiakisoissa 1936 taidelajien epiikkakirjallisuussarjassa kultamitalin teoksellaan Avoveteen.

------

Viime talven hämärinä iltoina Lepsämässä katseltiin jo kolme vanhaa kotimaista elokuvaa; Anu ja Mikko (1940), Kuudes käsky (1947) ja Unelma karjamajalla (1940). Lukuisa joukko elokuvan paikallisia avustajia tunnistettiin samoin kuin moni kuvauspaikkakin tuli nähtyä vanhassa ympäristössään. Moni katsoja näki oman äitinsä tanssikohtauksessa Vanha-Klaukan pihapiirissä ja olipa Pauli Mustosen linja-autokin päässyt filmille kavutessaan ylös Seipäänmäen rinnettä. Paljon vanhaa, nyt jo kadonnutta rakennuskantaa oli maisemissa. Rakennukset oli katettu päreillä, saattoipa ladoissa olla olkikattokin.  Niin ikään työkoneet olivat hevosvetoisia ja riuska miesvoima oli tarpeen monissa työvaiheissa.

Syitä siihen, että monet elokuvakohtaukset kuvattiin juuri Nurmijärvellä, olivat varmasti Helsingin läheisyys ja Valkjärvelle 1930-luvulla muodostunut elokuvaväen kesähuvilayhteisö. Siellä vietti kesiään mm. ohjaaja Orvo Saarikivi, joka selvästi tunsi seutua kohtaan jonkinlaista lukkarinrakkautta.  Lepsämän nuorisoseurantalo Toukola oli vuokrattuna Suomen Filmiteollisuudelle jatkosodan aikana pitkähkön ajan, jolloin tuon ajan näyttelijäjulkkiksilla oli omat nimetyt vaatenaulakkopaikat talon eteisessä. Näyttelijöiden muonitus ja osin majoituskin tapahtui Toukolassa. Osa näyttelijöistä asui kylän lähitaloissa, ja tältä ajalta on Uuno Montosen muistelma Lepsämän kylältä. Hän nimittäin lähti aamulla majapaikastaan kohti nuorisoseurantaloa, mutta epäonnekseen lähti väärään suuntaan tietä pitkin, ja vasta huomattuaan kylän loppuvan havaitsi virheensä. Hän saapui hengästyneenä Toukolaan valitellen myöhästymistään sanoen, että nyt hän kyllä nimeää tämän kylän Eksymän kyläksi.  Eksymisen syy oli tietenkin alun perin siinä, että Montonen oli saapunut kylään edellisiltana pimeässä, eikä ollut pannut merkille kaikkia kääntymisiä yökortteeriin mennessään.

Nyt tässä samassa nuorisoseurantalossa esitetään niitä noin 70 vuotta sitten seudulla tehtyjä elokuvia. Tarkoituksena on tunnistaa paikallisia avustajia ja kuvauspaikkoja. Kaikki  ammattinäyttelijät ovat kyllä merkityt elokuvien tekijäluetteloon, mutta elokuvissa esiintyy varsin paljon oman kylän väkeä avustajina, joista kohta kukaan ei tunnista ketään. Samoin kohtauksissa tarvittava elokuvarekvisiitta hankittiin kylältä. Näin moni hevonen pääsi ikuistetuksi elokuvaan.

Teksti: Pentti Lahdenvuo