Suomisen perhe-elokuvat ovat eräänlaisia edelläkävijöitä nykyään niin suosituissa perhedraamasarjoissa. Niitä tehtiin kaikkiaan kuusi kappaletta vuosina 1941-1959. Lepsämän seudulla on kuvattu sarjan toista ja kolmatta elokuvaa: Suomisen Ollin tempaus (1942) ja Suomisen taiteilijat (1943). Elokuvien tapahtumat sijoittuvat 1940-luvulle välirauhan ja jatkosodan aikoihin. Säännöstelykupongit, häkäpöntöt ja kahvinpuute tulevat esille jokapäiväisessä elämässä.
Elokuvissa kohtaavat virkamies-, työläis- ja maalaisperheet toisensa tasoittaen näin eri yhteiskuntaluokkien välisiä eroja. Isänmaallisuuttakin korostetaan, onhan perheen sukunimeksi valittu juuri Suominen. Samoin yhteishengen kohottamiseksi järjestetään tapahtumia; mm. Lepsämän koulu markkeeraa raivausleirin tukikohtaa. Sotalesken menettämän lehmän korvaamiseksi järjestetään keräys ja huutokauppa.
Suomisen perhe oli aikoinaan hyvin suosittu sarja, jonka tarina alkoi aluksi kuunnelmana radiossa. Elokuvavaihe nosti kuuluisuuteen kaksi tulevaa näyttelijähahmoa: Lasse Pöystin ja Maire Suvannon. Lasse roolissaan Suomisen Ollina on omimmillaan nuorena innokkaana pojankloppina, eikä Maire Suvanto Pipsan roolissa jää varmaan yhtään hänen varjoonsa. Nämä elokuvat ovatkin kaiketi ensimmäisiä suomalaisen elokuvataiteen luomuksia, joissa pääosissa ovat nuoret näyttelijät. Ollin ja Pipsan oivallukset ja pienet kujeetkin kuvaavat hyvin tuon ajan nuorten elämää sota-ajan melskeissä.
Lasse Pöysti teki näyttelijäntöitä vielä 85-vuotiaana, mutta viettää nyt eläkepäiviään vuoroin Helsingissä ja Pariisissa. Hänet muistetaan monista rooleistaan estradilla, mutta varmaan se tunnetuin monelle on Suomisen Olli. Maire Suvanto yhdistettiin samalla lailla Suomisen Pipsaan. Jos Lasse oli roolissaan kekseliäs niin Mairea voi sanoa jopa hieman ylitouhukkaaksi Pipsan osassa. Suomisen perhe-elokuvat ovat ajankohtaisia nyt juuri siitä syystä, että Maire Suvanto poistui juuri noin kuukausi sitten keskuudestamme.
Lepsämän perinne- ja kyläyhdistys järjestää nuorisoseurantalo Toukolassa kuvauspaikkojen ja avustajien tunnistustilaisuuksia seuraavasti, tilaisuuden aluksi kahvittelua klo 18.00:
* Suomisen Ollin tempaus (1942)
maanantaina 2.11. klo 18.30
* Suomisen taiteilijat (1943)
maanantaina 16.11. klo 18.30
Teksti: Pentti Lahdenvuo